Venstresidens nye fyrtårn for fall? Brutte løfter og økende korrupsjon i Venezuela

Venezuelas president Hugo chavez kom til makten i 1998 på løftet om å ta et oppgjør med korrupsjonskulturen i landet. I tillegg skulle han gjøre noe med de enorme sosiale forskjellene. Nå viser det seg derimot at korrupsjonen har økt dramatisk på alle nivåer i samfunnet. Han har også hatt større suksess med å skape en rik «revolusjonær overklasse» av lojale støttespillere enn å bekjempe fattigdommen i landet. Den politiske eliten og byråkratiet beriker seg av oljeformuen mens den fattige befolkningens lojalitet kjøpes for penger, viser ny rapport.


 


Hugo Chavez inspirerer en «venstrevind over Latin-Amerika» og omfavnes av mange på venstresiden som det nye store håpet for sosialismen. Hatet mot USA er åpenbart en drivkraft for Chavez. Det skal ofte ikke mer til for å vekke stor sympati og forståelse hos mange på venstresiden.


 


Beskrivelsen av de brutte løftene og den feilslåtte politikken fremgår i en ny rapport fra Cato Institute. Hovedtema for rapporten er den dramatisk økende korrupsjonen i landet. Rapporten fra Cato Institue er skrevet av Gustavo Coronel som var styremedlem i det statlige oljeselskapet Petroleos de Venezuela (1976-79) og Venezuelas representant i Transparency International (1996-2000).


 


I følge rangeringen til Transparency International, Corruption Perception Index, havnet Venezuela på 138. plass i 2006 av totalt 163 land i målingen. I 2005 havnet landet på plass 136. Landet er et av de mest korrupte land i verden.


 


Landet bunner også rangeringen i Economic Freedom of the World med en 126. plass av totalt 130 land. Ingen andre land i rangeringen har hatt en sterkere utvikling mot mindre økonomisk frihet siden 1980.  


 


I tillegg til økende korrupsjon og redusert økonomisk frihet er landet et av verdens farligste. Statistikk fra kilder som Latinobarometro, The Inter-American Development Bank, PROVEA (en menneskerettighetsorganisasjon i Caracas) viser at antallet drap har økt med 128 prosent i perioden 1998-2005. Antallet kidnappinger har økt med 426 prosent.


 


Oppløftende nytt fra Venezuela var overskriften på SVs hjemmeside etter at Chaves vant forrige valg (!)


 


DE


 


 


 


 

Støtt Civita

Civita er en liberal tankesmie som gjennom sitt arbeid skal bidra til økt forståelse og oppslutning om de verdiene som ligger til grunn for en fri økonomi, det sivile samfunn og styrket personlig ansvar. Civita er en ideell virksomhet. Vårt arbeid består av debattmøter, seminarer, publikasjoner, skolering og viktige innspill i samfunnsdebatten. Dette er gjort mulig ved hjelp av støtte fra private.

Ditt bidrag vil bidra til at Civita kan fortsette det viktige arbeidet med å formidle kunnskap og ideer som utvider rommet for politisk debatt.

GI DITT BIDRAG HER »